Министър Греков ще открие Втората национална среща на земеделските производители в България

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

В ДФ „Земеделие” има над 900 проекта, подадени още миналото лято, които до този момент не са разглеждани

Със съвместна пресконференция на Министерство на земеделието и храните и ръководството на Асоциация на земеделските производители в България /АЗПБ/ ще стартира Втората национална среща на земеделските производители в България. Това ще стане утре, 6-ти февруари, в 12.00 часа в хотел Адмирал, к.к. Златни пясъци. В пресконференцията ще вземат участие председателят на АЗПБ, Венцислав Върбанов и изпълнителният директор Ивайло Тодоров, министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков и заместниците му Явор Гечев и Бюрхан Абазов, съобщиха от АЗПБ.

По време на пресконференцията ще бъдат представени основните теми, които ще се дискутират по време на двудневния форум, който ще събере в Златни пясъци земеделски производители от цялата страна и от всички браншове. Пред медиите ще бъдат засегнати и проблеми, свързани с работата на важни за сектора институции като ДФ „Земеделие”, БАБХ и др.

АЗПБ ще представи позициите си относно разпределението на средствата в следващия програмен период 2014 – 2020 г. Сред тях са 15-те процента обвързани плащания от бюджета на директните плащания за зеленчукопроизводство и овощарство, прилагането на мерките за хуманно отношение към животните и за инвестиции в преработка на зърно, както и осигуряването на по-голям бюджет от средствата по новата ПРСР за мерки, касаещи инвестиции в повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства и предвиждането на по-голям максимум по същата мярка.

АЗПБ ще изложи и притесненията си за това, че в ДФ „Земеделие” има над 900 проекта, подадени още миналото лято, които до този момент не са разглеждани и не е ясно дали за тях има осигурени средства. Те касаят инвестиции в зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството.

Годишната национална среща на земеделските производители в България, която ще се продеде в периода 6-8 февруари в хотел Адмирал, к.к. Златни пясъци, се оформя като едно от най-значимите събития за земеделския сектор. Първата среща бе миналата година и това бе най-значимото и мащабно земеделско събитие за 2013 г., което събра на едно място близо 500 земеделски производители от цялата страна и от всички браншове на сектора. Тази година по време на двудневния форум ще бъде представена най-актуална информация по отношение на новостите в Общата селскостопанска политика за следващия програмен период, както и въпроси, свързани със законодателните промени в сектора, земеползването, възможностите за агроекологични плащания и др.

По време на форума ще бъде дискутирана и позицията на европейските фермери по отношение на промените в новата ОСП, представена от най-влиятелната европейска оганизация на фермерите Copa-Cogeca.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама