Министър Греков: 25% по-малко зърно заради валежите, няма да има отражение върху зърнения баланс

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Загубите за зърнената реколта няма да се отразят на зърнения баланс, каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков в предаването „Неделя 150” на програма „Хоризонт” на Българско национално радио, предава пресцентърът на МЗХ. Той посочи, че към момента 250 000 дка са пропадналите площи след падналите интензивни валежи очаква около 20-25% по-слаба на реколтата. По негова преценка от очакваната реколта около 5 млн. тона намалението няма да се отрази на изхранването на населението и на добивите за фураж.

По думите му загуби ще претърпят стопаните, въпреки че получиха субсидиите си навреме, вложиха много средства през годината и се грижиха добре за посевите си, за да получат една изключително добра реколта, но с природата трудно може да се преборят. Министърът акцентира, че в сегашната ситуация е необходима пълна мобилизация за бързо прибиране на реколтата като 8500 комбайна ще се включат в жътвата, въпреки че това едва ли може да се случи до седмица, тъй като посевите са наситени с вода и ще е необходима стриктна организация за бързо прибиране след този срок и то при наличие на нормална температура.

Във вторник е насрочено заседание на Консултативния съвет по зърно, а днес се очаква да се съберат пълни данни за пропадналите площи. Към момента са изготвени 48 протокола за пропаднали площи. По изготвянето им работят областните служби по земеделие и горските служби, необходимо е и стопаните да подадат заявления за пропадналите площи.

Министърът изрази личната си съпричастност към трагедията в Аспарухово и посочи, че невъзвратимите загуби са на човешки животи.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама