Метеоролозите прогнозират застудяване, не се очакват критични температури за посевите

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През следващия период критични минимални температури за зимуващите земеделски култури не се прогнозират

Климатичните аномалии в края на декември и началото на януари, с необичайно високи за сезона температури, достигнали на много места в страната до 18-19°С, а в някои централни и североизточни райони (Ловеч, В.Търново, Добрич) до 20°С, доведоха до активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви. Наднормените температури провокираха преждевременно развитие и при част от раноцъфтящите храстовидни и овощни видове (дрян, кайсия, праскова, череша), съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През следващия седемдневен период се очаква промяна в агрометеорологичните условия, значителна през втората половина от периода. В края първото и началото на второто десетдневие се прогнозира съществено понижение на температурите и средноденонощние стойности в по-голямата част от полските райони ще се доближават до биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури.

Очакваното застудяване в края на периода ще задържа ненавременната вегетация при есенните посеви, ще възпрепятства и нежелателното, преждевременно, развитие при овощните култури.

Развитие на посевите

В края на първото десетдневие на януари при пшеницата ще преобладава фаза 3 лист. Фаза братене, в която зимните житни култури успешно зимуват, ще се наблюдава при посевите на места в Дунавската равнина (агростанциите: Бъзовец, Новачене, Николаево, Силистра) и в югозападните райони на страната (Сандански). През следващия период критични минимални температури за зимуващите земеделски култури не се прогнозират.

Очакваните валежи през периода ще увеличат влагозапасите в почвата

Очакваните повсеместни, значителни, валежи в края на първото и началото на второто десетдневие ще увеличават влагозапасите в 50сmи 100сm почвен слой. В началото на зимата почвените влагозапаси в 50cm слой при есенните посеви на места в Южна България (агростанциите Хасково, Сливен, Любимец) бяха ниски за сезона – под 60% от ППВ.Обичайно в началото на януари, в години без есенно засушаване,  почвените влагозапаси в 100 сmслой са с нива близки до ППВ.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА