„На този етап няма никакви индикации, че месото ще поскъпне още, но не мога да пророкувам, защото ако Китай отвори пазара си, цената е възможно пак малко да се повиши”, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Атанас Урджанов пред „Агрозона”. В момента азиатският пазар не е изцяло отворен и еврfпейското месо, което е насочено за Китай, изчаква транспорт в контейнери, допълни той.
Основната суровина за месопреработвателите от февруари 2019 г до февруари 2020 г е поскъпнала с 60%, а повишението на цените на колбасите за същия период е в рамките на 20%, каза още Урджанов. Новите цени на саламите вече са приети, коментира още той, но се отбелязва леко отдръпване на пазара в началото на годината. Договарянето на новите цени с големите търговски вериги е индивидуален акт за всеки производител, каза още Урджанов.
Според Атанас Урджанов към момента не се забелязва запасяване с колбаси. „Имаме достатъчни наличности и ние като производители, и търговските вериги, като продавачи, тъй че истерия няма, по-скоро сме притеснени да не се случи нещо в глобален аспект. Взели сме всякакви мерки, дезинфекция и всичко друго.”, допълни още той.