Месопреработватели: Отвори ли Китай пазара си, свинското ще поскъпне

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

„На този етап няма никакви индикации, че месото ще поскъпне още, но не мога да пророкувам, защото ако Китай отвори пазара си, цената е възможно пак малко да се повиши”, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Атанас Урджанов пред „Агрозона”. В момента азиатският пазар не е изцяло отворен и еврfпейското месо, което е насочено за Китай, изчаква транспорт в контейнери, допълни той.

Основната суровина за месопреработвателите от февруари 2019 г до февруари 2020 г е поскъпнала с 60%, а повишението на цените на колбасите за същия период е в рамките на 20%, каза още Урджанов. Новите цени на саламите вече са приети, коментира още той, но се отбелязва леко отдръпване на пазара в началото на годината. Договарянето на новите цени с големите търговски вериги е индивидуален акт за всеки производител, каза още Урджанов.

Според Атанас Урджанов към момента не се забелязва запасяване с колбаси. „Имаме достатъчни наличности и ние като производители, и търговските вериги, като продавачи, тъй че истерия няма, по-скоро сме притеснени да не се случи нещо в глобален аспект. Взели сме всякакви мерки, дезинфекция и всичко друго.”, допълни още той.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА