Мелничният капацитет в България – над 2 пъти повече от потреблението

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Между 1 млн. тон и 1,2 млн. тона е годишното потребление на брашно у нас, това каза Илия Великов, управляващ директор на “София Мел” пред журналисти днес. Количеството е на база изчисления, тъй като официални данни няма. “В страната има излишък на мелничен капацитет”, коментира той. Причината е, че мелниците, регистрирани у нас, имат общ капацитет 2,5 млн. тона, което е над два пъти от потреблението. По думите на Великов регистрираните мелници в България наброяват 233, като от тях 169 реално оперират. Поради наличния свободен мелничен капацитет в момента няма внос на брашно в страната ни, напротив, ние сме по-скоро експортно ориентирана държава, става ясно от думите на Илия Великов. Що се отнася до потреблението на домакинствата – то възлиза на 36-40 хил. тона брашно на година. На въпрос за ГМО той беше категоричен: “ГМО пшеница като цяло на територията на България няма.”

 Брашното е 99,9% пшеница, натурален продукт е и е един от малкото продукти, които са само суровина, коментира Великов и добави: “Хубавото брашно се получава от хубава пшеница.”

hlqb
Печива, приготвени с брашната на компанията.

Високите цени на здравословните брашна са причина потреблението им да не е високо, посочи управляващият директор на “София Мел”.  Потреблението на този вид брашна е не повече от 5% от общото. За първа година е отчетен спад в потреблението на брашно в домашни условия у нас – с 2,3% за периода декември2015-януари 2016 г. в сравнение със същия период година по-рано.

По повод 30-годишнината от основаването си най-голямата мелница на Балканския полуостров “София Мел” отвори врати за посетители. Мелницата има капацитет за производство на 750 тона брашно за денонощие, а силозното й стопанство е с обем 40 хил. тона. Има две поточни линии за опаковки. На минута се опаковат по 100  пакета. “София Мел” е част ог Good Mills – най-голямата мелничарска група в Европа. Групата оперира в 7 държави и има 2200 служители, на година преработва 2,7млн. тона зърно, а оборотът й за 2015 г. възлиза на 1,6 млрд. лв.

Илия Великов, управляващ директор на Good Mills-България
Илия Великов, управляващ директор на Good Mills-България

Мелницата има програма за работа с български земеделски стопани като е сключила договори с 20 зърнопроизводители от района на София, Враца, Монтана, Кнежа и Плевен за гарантирано изкупуване на продукцията от високопротеинтова пшеница на цени над среднопазарните. Good Mills България е предоставила над 300 тона семена за високопротеинова пшеница на фермерите, а агроном на компанията посещава стопаните и ги насочва за третирането на посевите. През 2016 г. са засети общо 14,6 хил. дка, като амбицията е през 2017 г. те да се удвоят. Земеделската програма има за цел да намали вноса на високопротеинови култури за конкретни рецептури на клиенти като се увеличи производството у нас. Над 90% от пшеницата, която мелницата преработва, е българска, увери управляващият директор.

15% от общото производство на “София Мел” се изнася, основно за Румъния и Гърция. Тъй като цените се определят на борсата и са еднакви в цяла Европа, не е изгодно да се изнася брашно на повече от 1000 км, посочи Илия Великов. В момента в мелницата работят 100 човека като 5% от тях са с намалена трудоспособност. Годишните инвестиции за повишаване квалификацията на персонала възлизат на 40 хил. лв. Като любопитен факт Стефан Христосков, управител и финансов директор каза, че 5 човека от служителите към момента работят в мелницата от самото й създаване преди 30 г.

Анета Стефанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА