Мариана Кукушева: Участниците в БУЛПЕК тази година са със 100% повече

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

“Участниците в междунароните хранителни изложения на БУЛПЕК тази година са със 100 % повече. През изминалата година бяха представени 20 фирми, а през тази година те са 45. Това е много добре, защото по принцип ежегодните изложения са тежки изложения, тъй като не е толкова интензивен икономическия и технологичен живот, за да има какво ново да се показва всяка година”, това заяви в интервю за Агрозона Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

“Най-радостната новина е, че фирмите споделят, че след участие на БУЛПЕК купувачите на големите търговски фирми ги откриват и те подписват договори с голямата търговска мрежа, каквито са търговските вериги”, коментира Кукушева.

“В зоната на успеха, каквато е БУЛПЕК, участват фирми, които работят на светло и имат човешки ресурси и технологичен капацитет за създаване на голям обем производство. От две години при нас презентираме и малки бутикови пекарни от семеен тип, които също са доволни от участието си в изложението”, допълни още тя.

Борсови цени, търсене и предлагане

“Основната за нас суровина е брашното и всички видове брашна, които се произвеждат в България са застъпени в нашето производство. Използваме основно български суровини, които са с гарантирано качество и безопасност. В момента нямаме особени трусове на пазара, защото световните борсови цени са категорични и търсенето не изпреварва предлагането, тоест по отношение на това в момента има баланс”, коментира още тя.

Добрич, Добруджа, Agrozona.bg

До кога ще се прилага нулевото ДДС за хляба?

“Нулевото ДДС за хляба и брашното всъщност ще действа до края на месец юни 2024 година, поне така се предполага, че ще бъде прието с проекта бюджета. Ние обаче сме категорични, че тази ставка трябва да продължи, защото тя има изключителен социален характер и твърдо вярваме, че няма да има политическа сила нито държавна власт в България, която да качи и цените на хляба с 20% това би довело до тежка икономическа катастрофа опираща до всеки български потребител”, сподели Кукушева.

В индустриалното производство в България масово е застъпен квасът

“Преди няколко години хляба с квас беше рядкост, сега вече е той е ежедневие и масово се работи с квас. Най-вече в индустриалното производство на България е застъпен основно квасът. Малко са фирмите, които работят с мая. Индустриалното производство следва тенденцията да създава занаятчийски тип асортименти, които по вкус и качества се доближават до асортимента, който имат всъщност храни, които са произведени от майсторлъка на определени хора. Това е световна тенденция и България не се отличава”, заяви председателят на УС на НБХС.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА