Липсата на финансова подкрепа за птицевъдите би довела до спиране на производството

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

На проведеното през месеца заседание на Групата за граждански диалог за животинските продукти към ЕК представителите на Асоциацията на преработвателите и търговците на пилешко месо (AVEC) очертаха рисковете от повишените цени на енергията. Особен чувствителни звена са развъдните стопанства и фермите за отглеждане на птици, като липсата на финансова подкрепа би довела до намаляване или дори спиране на производството, съобщиха от Центъра за икономически анализи на селското стопанство.

От организацията считат за необходимо прилагането едновременно на краткосрочни и дългосрочни мерки на ниво ЕС.

В краткосрочен план е необходима подкрепа за справяне с инфлацията и  използването на алтернативи на руския газ, а в дългосрочен – информираност и финансиране на инвестициите към по-устойчиви източници на енергия.

Намалява индексът на световните цени на месото

Индексът на световните цени на месото на ФАО, понижи стойността си за втори пореден месец но остава с 8% над нивото от същия период на 2021 г. Причините за низходящото движение са в икономическата цикличност, като в момента е достигнат някакъв връх, около който ще се въртят цените или ще има продължаващо покачване, започващо през зимните месеци.

Цените на тон кланично тегло на пилешкото месо се задържат устойчиво над равнището при свинското месо, което е прецедент за последните години. Стабилното вътрешно търсене и високи разходи за ресурси ще движат цените нагоре, като очакваният ръст на годишна база ще е с около 43%. Производството на месо от бройлери в кланиците до юли е в размер на 52,4 хил. тона (+2%).

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА