Курсове за готвене започват на открито от тази сряда, 29-и юни от 18 до 21 ч., на фермерския пазар в кв. Иван Вазов. Инициативата е на Хранкооп и екологично сдружение “За Земята”. Акцентът на събитието ще е сезонната храна. Предвидени са и срещи с производители на чиста храна. Организаторите обещават да запознаят присъстващите с най-добрите храни за летните месеци и да обяснят защо е важно да консумираме сезонни плодове и зеленчуци и да познаваме фермерите, които произвеждат храната. Опитът си ще споделят и производители от пазара. Ще бъдат разкрити дългият път на храната и предимствата на това да се снабдяваме с продукти от малки, местни фермери и производители.
По време на събитията лектори ще са Ивайло Попов от „За Земята” и Джун Йошида, известен с блогa Fun Kook и от близо две години с ресторант “Щастливото прасе”.
Цел, която си поставят организаторите, е с курсовете да бъде оказана подкрепа на малките фермери, които произвеждат храна по близки до естествените начини като това носи ползи не само за здравето на потребителите, но и за природата. По време на готварските училища ще бъдат поставени проблемите пред малките производители, ще бъдат разяснени и предимствата от чиста храна.