Крем супа от тиква сгрява студените дни

Топлата и течна храна винаги е благодат за организма пред сандвичите и другите закуски, изядени набързо. В сезона на тиквата предлагаме една много лесна, но много вкусна рецепта за крем супа от тиква, която ще Ви сгрее и ще Ви се услади, независимо дали имате достатъчно време да й се насладите пълноценно с приятна компания или трябва да я похапнете за петнайсетина минути в жонглирането между задачите.
Необходими са Ви:
половин тиква тип цигулка
1 с.л. сол (или сол на вкус)
1 голям картоф
50 г. масло
няколко листа дафинов лист, черен пипер, кимион – смелен
Сварете и обелете картофа. Обелете тиквата и я нарежете на парчета, за да се свари по-бързо. Варете до омекване като във водата добавите солта, дафиновия лист, черния пипер и кимиона.
Когато тиквата е сварена, махнете дафиновия лист и черния пипер, ако той е на зърна. Изчакайте малко да изстине, но е важно да остане топла. Нарежете картофа на парчета и ги сложете в блендер, сложете и парчетата тиква (вероятно няма да се съберат наведнъж), налейте и от водата, в която тя се е варила като добавите и маслото, нарязано на по-малки бучици. От топлината на тиквата то лесно се стопява. Само с няколко натискания на блендера ще се сдобиете с вкусна супа.
По желание можете да запечете на сух, незалепващ тиган тиквени семки, с които да поръсите при поднасяне.
Добър апетит!