Супа от азиатската гъба шийтаке впечатли посетителите на фермерския пазар

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Аромат на вкусна, зимна, гъбена супа се разнасяше миналата сряда на фермерския пазар през Министерството на земеделието. От фирма за отглеждане на екзотичната гъба направиха специална дегустация за посетителите на пазара. Пред очите им те сътвориха ароматното изкушение бързо и само с няколко продукта. Главен участник разбира се, беше гъбата шийтаке.

Кунка Петрова, бивш готвач на армията разказа за Агрозона за тънкостите на интересната и екзотична гъба, но преди това се върна малко назад във времето и си припомни работата от минало.

Началото …

Вече шест години от компанията БиоУей се занимават с производството на дървесни био гъби. Производството се осъществява в село Отец Паисиево, област Пловдив. Обработваемите площи са близо 3 декара.  Признават, че с навлизането им на пазара, хората подхождали леко скептично към новия за България продукт, но с годините това се променило. Към момента шийтаке се радва на широка популярност и интерес. „Различни сме от останалите производители на този вид гъби в България, защото отглеждаме нашите на дърво- така, както ги срещаме в природата. Има няколко бутикови ферми, чиито продукти се предлагат на пазара, но бих могла да кажа, че сме единствените в Европа, които са успели да индустриализират производството на гъби върху дърво.“ – сподели още Петрова. В асортимента на компанията се предлагат както гъби в суров вариант, така и консервирани. Най-новото им допълнение е гъбен чипс, като само няколко парченца от него биха могли да набавят необходимите ви за деня витамини като A,C,D, B2,B3,B9 и B12. Той се приготвя по специална технология и прецизно сушене на 39 градуса. Друг интересен продукт са царевичните макарони с Шийтаке.

Разширяване на асортимента

В момента се правят опити за разработване и на други видове гъби като Рейши и Лъвска грива. За момента продуктът не се изнася извън граница, но производителите му търсят начини и това да се случи в бъдеще .

Рецепти от майстора

За направата на супата, която беше приготвена за дегустация днес, ще ви трябват само няколко продукта.

Гъби

Картофи

Коприва

Масло

Подправки – сол, черен и червен пипер

 

Начин на приготвяне: Гъбите се запържват в маслото и се оставят за известно време да покъкрят. След това се добавят предварително бланшираните коприва и картофи, както и подправките. Залива се с вода и се оставя на огъня до пълна готовност на всички продукти.

„За всички любители на гъбите- няма никакъв проблем да я похапват и сурова. Обожавам я в такъв вид и я прибавям към различни видове салати“ – сподели още друг начин за консумация Кунка Петрова и ни изпрати с усмивка и чаша вкусна и топла супа.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА