Кравеферма в Драгомъж ще се автоматизира по европроект

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Бюджетът на инвестицията е в размер на  753 536 лева

„Караджа – ФАГ” ООД започва да изпълнява проект „Закупуване на оборудване за автоматизация и роботизация в кравеферма в село Драгомъж и машини за подобряване на околната среда”. Той е с финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, става ясно по информация на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове. 

Бюджетът на инвестицията е  753 536.83 лева, от които 376 768.40 лева са безвъзмездна помощ, а останалите – собствено участие на бенефициента.

Целта е автоматизиране и роботизиране на елементи от процеса по отглеждане на животните, повишаване комфорта им и опазване на околната среда.

Дружеството отглежда говеда млечно направление

С настоящия проект ще се закупи роботизирана станция за автоматично прибутване на храна към животните и робот за автоматизирано хранене на телетата. Ще бъде въведено електронно управление на микроклимата в стопанството, което ще спомогне за комфорта на животните, намаляване на заболеваемостта и повишаване на млечността им. Ще се закупят автоматична станция за хранене на телета със сухо мляко, прибутващ шнек, зарядна станция, автоматичен диспенсер за концентрат, цистерна и помпа за течен тор и мултифункционално транспортно ремарке.

Очаква се проектните дейности да приключат в началото на 2025 година.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама