Вината от 2013 г. за България са безспорен връх като качество, но и тазгодишната реколта ще е с добро качество, коментира Красимир Коев, изпълнителен директор на ИАЛВ. Миналото лято гроздето достигна нива на захарност до 30 единици, докато тази година захарността ще се движи между 21 и 23 единици, а това е напълно достатъчно, за да се направи отлично вино, обясни Коев. Той допълни, че големите винарни, които разполагат с огромни лозови масиви, не са много засегнати от дъждовната година, защото са имали достатъчен финансов ресурс за пръскане на лозята и необходимите агродействия за предпазване от вредители и болести. Не така стоят нещата с дребните лозари, които се грижат за по 10-15 дка лозови масиви. Много от тях зарязаха производството на грозде, защото не успяха да се справят финансово с необходимите действия по растителната защита. Коев коментира, че лозарството и винопроизводството са много специфичен и особен бизнес, който не всеки може да си позволи. Той допълни, че както Агрозона вече писа, отново се очаква интерес от италиански и румънски търговци на грозде към българските бели сортове грозде.
Светлана Трифоновска