Най-добрите идеи за микро бизнес в земеделието и храните, стартирал през миналата година, ще бъдат отличени в стартиралия конкурс на Фондация LocalFood.bg, Slow Food в България, Националното Сдружение на Малките Семейни Ферми и Преработватели и Българска Асоциация Биопродукти.
Наградите ще са годишни и имат за цел да подкрепят създаването и развитието на нови стартиращи микропредприятия, както и да насърчат сдружаването между производителите, съобщават от LocalFood.bg. От фондацията посочват, че конкурсът се основава на първо подобно проучване у нас, което анализира стратегиите и тактиките на „новите малки” при навлизането им на пазара. Резултатите ще покажат как малките производители те печелят доверието на потребителите като застават със своите лица до продуктите си и как успяват да се преборят с административните трудности и да изпълнят изискванията на регулациите в сектора. Конкурсът се финансира от фондация “Америка за България”.
В конкурса могат да участват ферми, пекарни, занаятчийски ателиета, къщи за гости и други микро бизнеси в земеделието и храните. Условието е да са регистрирали началото на дейността си в периода от началото на миналата година до края на февруари тази година и да имат не повече от 5 души персонал.За произвежданите продукти няма ограничение. Допуска се участие както на производители на първична продукция, така и на преработватели, и собственици на обекти за продажба.