Колко риба произвежда и яде българинът

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

През последните няколко години консумацията на риба и нерибни хидробионти /други водни животни/ бележи ръст, съобщава FishNews.bg. Макар този растеж де е с по-ниски темпове спрямо световното производства, където консумацията на морски дарове е хит, у нас вече има напредък. България като морска страна, освен, че традиционно се занимава с риболов произвежда и значително количество морска аквакултура /риба и други водни животни отгледани при контролирани условия/. Страната ни разполага и с много сладководни обекти за производство на студенолюбива и топлолюбива аквакултура, които ежегодно повишават обемите на своето производство предимно от пъстърва, шаран, толстолоб, сом, щука, есетрови риби. Добрите показатели на речните и морските води, традициите в рибовъдството и риболова, както и Европейският фонд по рибарство, доведоха до известно развитие на сектора.

През 2013 г. производството, което е сбор от риболов и аквакултура е в следните параметри:

Уловите през 2013 г. от Черно море възлизат на 9507 тона, като представляват общо 32 стопански вида. От тях най-голям дял се пада на:

– рапана 4 819 тона;

– цаца 3 784 тона;

– сафрид 271 тона;

– черноморска барбуня 256 тона;

– попчета 74 тона;

– морска  лисица 56 тона;

– лефер 49 тона;

– калкан 39,5 тона;

– акула 31 тона. 

 

Аквакултурата в България от Черно море и от сладководните басейни възлиза общо на 12 178 т. /ИАРА/ Общо статистическите видове от аквакултура са 40. Най-голям дял от тях имат:

– шаран 3 600 тона;

– дъгова пъстърва 3042 тона;

– пъстър толстолоб 2 226 тона;

– черна морска мида 1827 тона;

– бял амур 296 тона;

– каракуда 266 тона;

– руска есетра 260 тона;

– бяла риба 175 тона;

– сом 165 тона;

– бял толстолоб 70 тона;

– щука 44 тона;

– езерен рак 32 тона;

– африкански сом 30 тона;

-моруна 19 тона.

 

Потребление на риба и рибни продукти средно на лице от домакинство, кг

Продукти

2008

2009

2010

2011

2012

2013

Риба и рибни продукти

4,6

4,8

5,3

5,4

5,4

6,5

 В статията не са отразени данните от внос, износ и вътре общността търговия, но с оглед на официалните данни близо половината от количеството консумирана у нас риба и нерибни хидробионти са от българско производство, уточняват от FishNews.bg.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА