Китайски, английски и арабски фондове навлизат на пазара на земеделска земя у нас

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Китайски, английски и арабски фондове масово предлагат да изкупуват земеделска земя от българските фондове и от крупни арендатори, чиито терени са комасирани, съобщава Farmer.bg. Тенденцията се наблюдава от няколко месеца и в редица региони производителите са готови да продават, защото офертите са добри, а новата политика с въвеждането на тавани за директните плащания не насърчава крупното производство, обяснява главният секретар на Българската асоциацията на фермерите Теодор Иванов.

От асоциацията на зърнопроизводителите също изразяват опасения от този процес, който може да извади от пазара българските производители. Големият плюс в досегашното развитие на българското земеделие беше започналото окрупняване на земеделските земи по ползване, коментираха експерти. Ако аграрната политика е насочена срещу този процес, след година-две това ще се отрази негативно върху износа и брутния продукт на страната.

Новата политика за ограничаване на евросубсидирането над тавана от 300 хил. евро ще извади от пазара редица български фондове и ще ги замени с чуждестранни. Тяхната цел обаче е да продават на чуждестранни компании, които ще изнасят печалбите си зад граница, посочват експерти. Този процес се наблюдава освен в България и в Румъния, които за последните 7 години успяха да развият селското си стопанство.

В световен план инвестициите в селското стопанство са добро вложение, затова и търсенето на плодородна земя расте. Първите инвестиции на китайски компании в страната също се ориентират към производство на хранителни продукти, които се изнасят за азиатската държава. Въпросът е дали българското правителство ще предпочете непечелившите за бюджета чуждестранни инвестиции, или ще потърси варианти за насърчаване на родния бизнес. На този етап приоритетите са към изоставащите отрасли като зеленчукопроизводство и животновъдство. Според експерти няма пречка тези насърчения да бъдат прокарвани, без това да става за сметка на унищожаването на най-печелившия подотрасъл от земеделието.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА