Аквакултурите бележат съществен ръст като през 2014 г. са осигурили по 20 кг рибни продукти на глава от населението в световен мащаб. Сега на тях се дължи половината от цялото количество риба, консумирано от човечеството, става ясно от доклад на Организацията на ООН за прехрана и население ФАО. За сравнение през 1974 г. аквакултурите са представлявали само 7% от рибата, консумирана от хората, 20 г. по-късно процентът е нараснал до 26, а през 2004 г. беше е бил 39. Китай има съществена роля за този ръст, тъй като там се произвеждат 60% от аквакултурите в света. През последните пет години тенденцията е развитието на аквакултурите да изпреварва темпа на нарастване броя на световното население.
Консумацията на риба също се е увеличила от средно 9.9 кг годишно през 1960-те до 14.4 кг през 1990-те. През 2013 г. вече е била 19.7 кг, а предварителни изчисления сочат, че през 2014 и 2015 г. е превишила 20 кг. В развитите страни още през 2013 г. потреблението е било 26.8 кг. То се увеличава постепенно дори в слабо развитите райони.