Китай произвежда 60% от аквакултурите в света

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Аквакултурите бележат съществен ръст като през 2014 г. са осигурили по 20 кг рибни продукти на глава от населението в световен мащаб. Сега на тях се дължи половината от цялото количество риба, консумирано от човечеството, става ясно от доклад на Организацията на ООН за прехрана и население ФАО. За сравнение през 1974 г. аквакултурите са представлявали само 7% от рибата, консумирана от хората, 20 г. по-късно процентът е нараснал до 26, а през 2004 г. беше е бил 39. Китай има съществена роля за този ръст, тъй като там се произвеждат 60% от аквакултурите в света. През последните пет години тенденцията е развитието на аквакултурите да изпреварва темпа на нарастване броя на световното население.

Консумацията на риба също се е увеличила от средно 9.9 кг годишно през 1960-те до 14.4 кг през  1990-те. През 2013 г. вече е била 19.7 кг, а предварителни изчисления сочат, че през 2014 и 2015 г. е превишила 20 кг. В развитите страни още през 2013 г. потреблението е било 26.8 кг. То се увеличава постепенно дори в слабо развитите райони.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements