Сдружението за традиционни български млечни продукти е подало преди повече от два месеца документи за европейска защита на киселото мляко и бялото саламурено сирете, които са най-експортираните български млечни продукти. “Всеки момент предстои да се подадат документи и за кашкавала и работата вече е в ръцете на експертите от Министерството на земеделието. Там в момента изчакват да завърши процедурата по предварителното одобрение и да препратят документацията към ЕК”, съобщи за Агрозона Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Той обаче с огорчение сподели, че всички обещания, че има уговорена съкратена процедура за одобрение след като със закон беше отменен националния стандарт, са били неверни.
При кандидатстването са посочени технологията и наименованието, познати от БДС – Българско кисело мляко и Българско бяло саламурено сирене. „Не сме добавяли нищо различно, за да може лесно да се контролира спазването на технологиите, тъй като експертите от БАБХ вече са добре запознати с контрола при българските стандарти“, каза още Зоров.
Той се надява до края на годината да има добра новина за признаването на двата продукта, за които вече са кандидатствали. Около 3 месеца по процедурата ще се работи у нас и още 6 месеца в комисията.
След присъединяването на България към Европейския съюз единствената възможност да се получи закрила на земеделски продукти и храни е чрез регистрация на защитено наименование за произход или защитено географско указание по реда на Регламент (ЕС) № 1151/2012 г., който осигурява закрила на територията на всички държави членки на ЕС. Страната ни е поела ангажимент да измени действащата нормативна уредба, като в противен случай ни грозеше опасност от наказателна процедура. Остава обаче неизвестно защо по време на преговорите не е договорена служебна пререгистрация или облекчен режим за регистрация на традиционните български храни и продукти, които са били регистрирани тогава в Патентното ведомство.