Киселото мляко и сиренето вече чакат реда си за европейска защита

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Сдружението за традиционни български млечни продукти е подало преди повече от два месеца документи за европейска защита на киселото мляко и бялото саламурено сирете, които са най-експортираните български млечни продукти. “Всеки момент предстои да се подадат документи и за кашкавала и работата вече е в ръцете на експертите от Министерството на земеделието. Там в момента изчакват да завърши процедурата по предварителното одобрение и да препратят документацията към ЕК”, съобщи за Агрозона Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Той обаче с огорчение сподели, че всички обещания, че има уговорена съкратена процедура за одобрение след като със закон беше отменен националния стандарт, са били неверни.

При кандидатстването са посочени технологията и наименованието, познати от БДС – Българско кисело мляко и Българско бяло саламурено сирене. „Не сме добавяли нищо различно, за да може лесно да се контролира спазването на технологиите, тъй като експертите от БАБХ вече са добре запознати с контрола при българските стандарти“, каза още Зоров.

Той се надява до края на годината да има добра новина за признаването на двата продукта, за които вече са кандидатствали. Около 3 месеца по процедурата ще се работи у нас и още 6 месеца в комисията.

След  присъединяването  на  България  към  Европейския  съюз  единствената възможност да се получи закрила на  земеделски  продукти и  храни  е  чрез  регистрация  на  защитено  наименование  за  произход  или  защитено  географско  указание  по  реда  на  Регламент  (ЕС)  №  1151/2012  г.,  който  осигурява  закрила на територията на всички държави членки на ЕС. Страната ни  е  поела  ангажимент  да  измени  действащата  нормативна уредба,  като в противен случай ни грозеше опасност от наказателна процедура. Остава обаче неизвестно защо по време на преговорите не е договорена служебна пререгистрация или облекчен режим за регистрация на традиционните български храни и продукти, които са били регистрирани тогава в Патентното ведомство.

Четете още: Пада националната защита на българското кисело мляко, сиренето, кашкавала и розовото масло

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама