Киселото мляко и сиренето вече чакат реда си за европейска защита

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Сдружението за традиционни български млечни продукти е подало преди повече от два месеца документи за европейска защита на киселото мляко и бялото саламурено сирете, които са най-експортираните български млечни продукти. “Всеки момент предстои да се подадат документи и за кашкавала и работата вече е в ръцете на експертите от Министерството на земеделието. Там в момента изчакват да завърши процедурата по предварителното одобрение и да препратят документацията към ЕК”, съобщи за Агрозона Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Той обаче с огорчение сподели, че всички обещания, че има уговорена съкратена процедура за одобрение след като със закон беше отменен националния стандарт, са били неверни.

При кандидатстването са посочени технологията и наименованието, познати от БДС – Българско кисело мляко и Българско бяло саламурено сирене. „Не сме добавяли нищо различно, за да може лесно да се контролира спазването на технологиите, тъй като експертите от БАБХ вече са добре запознати с контрола при българските стандарти“, каза още Зоров.

Той се надява до края на годината да има добра новина за признаването на двата продукта, за които вече са кандидатствали. Около 3 месеца по процедурата ще се работи у нас и още 6 месеца в комисията.

След  присъединяването  на  България  към  Европейския  съюз  единствената възможност да се получи закрила на  земеделски  продукти и  храни  е  чрез  регистрация  на  защитено  наименование  за  произход  или  защитено  географско  указание  по  реда  на  Регламент  (ЕС)  №  1151/2012  г.,  който  осигурява  закрила на територията на всички държави членки на ЕС. Страната ни  е  поела  ангажимент  да  измени  действащата  нормативна уредба,  като в противен случай ни грозеше опасност от наказателна процедура. Остава обаче неизвестно защо по време на преговорите не е договорена служебна пререгистрация или облекчен режим за регистрация на традиционните български храни и продукти, които са били регистрирани тогава в Патентното ведомство.

Четете още: Пада националната защита на българското кисело мляко, сиренето, кашкавала и розовото масло

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА