МЗХ предлага да се ограничи водното съдържание в саламуреното сирене

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
3 Минути

За да се защитят интересите на потребителите, които закупуват такъв продукт, МЗХ предлага да се въведе горна граница за водно съдържание, която да не превишава 65 %

Министерство на земеделието и храните предлага да се ограничи водното съдържание в саламуреното сирене. Това стана ясно на седмото заседание на Националния съвет по храните, което бе председателствано от министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

В срещата участие взеха и заместник-председателят на съвета Атанас Урджанов, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев,  заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов, заместник-министърът на труда и социалната политика Румяна Петкова, представители на министерство на образованието и науката и министерството на околната среда и водите, изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински, изпълнителният директор на ЦОРХВ д-р Койчо Коев, както и експерти от МЗХ и БАБХ.

Участниците обсъдиха постъпили становища по предложеното изменение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, свързани с максималното водно съдържание в саламуреното сирене. За да се защитят интересите на потребителите, които закупуват такъв продукт, МЗХ предлага да се въведе горна граница за водно съдържание, която да не превишава 65 на сто.

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов заяви, че всички участници в агрохранителната верига трябва да се стремят към най-важната цел, а именно защита на интересите на потребителите, включително – добри практики за лоялна търговия с храни.

На заседанието бяха одобрени няколко стратегически документа: Годишен доклад за състоянието на сектор „Храни“ за 2021 г. и 2022 г., Годишна програма за работата на Съвета през 2025 г. и бяха направини анализи по прилагането на редица регламенти.

Участниците в заседанието бяха запознати и с актуалното състояние на процедурата за вписване в регистрите на производителите на Защитено наименование за произход (ЗНП) „Българско кисело мляко“ и ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“. Досега в регистъра на ЗНП „Българско кисело мляко“  са вписани общо 32 производители, а в регистъра на ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“  са общо 26.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама