Картофопроизводителите очакват високи добиви от декар

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В Западна Европа свиването на площите с културата се приема за историческо

Тазгодишният добив на картофи от хектар ще бъде много по-висок, прогнозират от Асоциацията на производителите на картофи в Северозападна Европа (NEPG). Засадените площи обаче спадат със значителен темп в сравнение с преди година. Подобни очаквания са важен фактор за резултатите от реколта 2021 от тази зеленчукова култура, посочва potatonewstoday.com.

В Белгия, Франция, Германия и Холандия картофените растения са развили много листа, но грудките са много по-малки от обикновено, обясняват стопани. Образуването на клубени при основните сортове обаче е по-засилено, отколкото през последните 3-4 години.

Според оценките, добивите от картофи зависят много от външни фактори като валежи и температура. „Ако има горещина или суша, растенията могат да бъдат засегнати много повече, отколкото през последните години“, се казва в съобщение на NEPG.

NEPG наскоро обяви, че общите площи за засаждане на картофи в страни като Белгия, Франция, Германия и Холандия са намалели с 24 600 хектара, от 522 300 хектара на 497 700 хектара. Асоциацията нарича това историческо събитие, тъй като засадената площ през последните две десетилетия до голяма степен се увеличава от година на година.

Това е така, защото производителите на картофи са изправени пред редица предизвикателства. „Производствените разходи за сезон 2021-2022 вече растат: по-високи разходи за борба с вредителите, по-високи цени на енергията (дизелово гориво и електричество), торове (течният азот е поскъпнал двойно за няколко месеца). Необходими са по-издръжливи сортове, с по-голяма устойчивост на болести, суша и топлина. сред важните изисквания към новите сортове е и по-малкото торене“, казват още от NEPG.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements