Лятото е най-богатият на плодове сезон и най-вкусният. Като започнем от ароматните ягоди, преминем през черешите, кайсиите, прасковите и помахаме за сбогом на горещите месеци със смокините и гроздето. Често обаче се случва плодовете да презреят или просто да останат неизядени в хладилника, а стигне ли се до там, пътят им обикновено завършва в коша за отпадъци. Има обаче няколко хитринки, с които можем да избегнем това и да намалим хранителните си отпадъци.
Направете си смути – разбийте омекналите плодове с малко кисело или прясно мляко. Така едновременно можете да си приготвите полезна закуска и порция прохлада през топлите дни. Ако добавите ядки, семена и мед, ще получите смес, която е толкова хранителна, че безспорно може да се превърне в основно хранене.
Направете си сок – тук всичко зависи от предпочитанията ви – дали ще го изпиете прясно изстискан или ще консервирате плодовия сок за зимата.
Друг вариант е да замразите плодовете – така ще ги запазите за времето, в което вече ги няма в изобилие. Имайте предвид обаче, че различните плодове имат различни специфики при замразяване. Ягоди и малини, например, можете да приберете директно на студено. Видовете с костилка обаче трябва да бъдат почистени от нея.
Добре познат на нашия народ вариант за съхраняване на плодовете и оползотворяването им е да ги направите на конфитюр. Така винаги ще имате бурканчета сладост за гарниране на пържени филийки или палачинки. По-съвременна версия е да си приготвите плодов сос и да го използвате за заливка на сладолед или сладкиш, например.
Говорейки за сладкиши – презрелите плодове са верни приятели на тестото. Заедно формират невероятно вкусна симбиоза и всеки ценител на десертите ще се зарадва на парче сладкиш с плодове. Можете както да ги нарежете на парченца и директно да ги вложите в кексовата смес, така и да наредите на дъното на тавата, да ги покриете със захар и да приберете във фурната. Когато захарта се карамелизира, залейте със сместа и изпечете. Когато е готов сладкишът, го обърнете с плодовете нагоре. В тавата най-вероятно ще е останал карамел. Ако добавите малко вода и върнете във фурната, той ще се разтвори – така получавате захарен сироп, който е перфектен за сиропиране на десерта.
Изсушете ги – така ще имате с какво да гарнирате сутрешното мюсли или просто ще се снабдите със сладка почерпка между основните хранения. При това без оцветители и добавена захар.
Пригответе си ликьор. Ако добавите сезонни плодове в алкохол и сложите захар и се въоръжите с няколко седмици търпение, ще се сдобиете с сладко алкохолно питие за споделяне с приятели.