Как да спасим презрелите плодове

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Лятото е най-богатият на плодове сезон и най-вкусният. Като започнем от ароматните ягоди, преминем през черешите, кайсиите, прасковите и помахаме за сбогом на горещите месеци със смокините и гроздето. Често обаче се случва плодовете да презреят или просто да останат неизядени в хладилника, а стигне ли се до там, пътят им обикновено завършва в коша за отпадъци. Има обаче няколко хитринки, с които можем да избегнем това и да намалим хранителните си отпадъци.

Направете си смути – разбийте омекналите плодове с малко кисело или прясно мляко. Така едновременно можете да си приготвите полезна закуска и порция прохлада през топлите дни. Ако добавите ядки, семена и мед, ще получите смес, която е толкова хранителна, че безспорно може да се превърне в основно хранене.

orange-juice-and-oranges_0
Ако не можете да изядете плодовете – изпийте ги

Направете си сок – тук всичко зависи от предпочитанията ви – дали ще го изпиете прясно изстискан или ще консервирате плодовия сок за зимата.

Друг вариант е да замразите плодовете – така ще ги запазите за времето, в което вече ги няма в изобилие. Имайте предвид обаче, че различните плодове имат различни специфики при замразяване. Ягоди и малини, например, можете да приберете директно на студено. Видовете с костилка обаче трябва да бъдат почистени от нея.

Добре познат на нашия народ вариант за съхраняване на плодовете и оползотворяването им е да ги направите на конфитюр. Така винаги ще имате бурканчета сладост за гарниране на пържени филийки или палачинки. По-съвременна версия е да си приготвите плодов сос и да го използвате за заливка на сладолед или сладкиш, например.

Говорейки за сладкиши – презрелите плодове са верни приятели на тестото. Заедно формират невероятно вкусна симбиоза и всеки ценител на десертите ще се зарадва на парче сладкиш с плодове. Можете както да ги нарежете на парченца и директно да ги вложите в кексовата смес, така и да наредите на дъното на тавата, да ги покриете със захар и да приберете във фурната. Когато захарта се карамелизира, залейте със сместа и изпечете. Когато е готов сладкишът, го обърнете с плодовете нагоре. В тавата най-вероятно ще е останал карамел. Ако добавите малко вода и върнете във фурната, той ще се разтвори – така получавате захарен сироп, който е перфектен за сиропиране на десерта.

Изсушете ги – така ще имате с какво да гарнирате сутрешното мюсли или просто ще се снабдите със сладка почерпка между основните хранения. При това без оцветители и добавена захар.

Пригответе си ликьор. Ако добавите сезонни плодове в алкохол и сложите захар и се въоръжите с няколко седмици търпение, ще се сдобиете с сладко алкохолно питие за споделяне с приятели.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА