Мъфин от смлени шушулки на мескитното дърво представи ССА

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Мъфин с натурални захарозаместители – кокосова захар и брашно от мескит е сред новите разработки на Института по консервиране и качество на храните в Пловдив. В рецептурния състав на сладкиша присъстват още пшенично брашно, кокосово брашно и яйца. Създател на иновативния продукт е гл. ас. д-р Живка Горанова, съобщиха от пресцентъра на Селскостопанска академия.

bdr

Целта на създаването на продукта е повишаване на функционално-здравословните свойства и понижаване на енергийната стойност на тестеното сладкарско изделие мъфин, чрез включване в него на компоненти от натурални продукти. Намаленото съдържание на въглехидрати, обогатеният с хранителни влакнини и протеини състав го превръща в истинска функционална храна, което е водеща амбиция в научната разработка на гл. ас. д-р Горанова.

Иновативният продукт мъфин на ИККХ– Пловдив е доказателство за технологичната възможност за приложение на кокосова захар и брашно от мескит в тестени изделия. Брашното от мескит се произвежда от смлени шушулки на мескитното дърво, което принадлежи към сем. Бобови, естествен подсладител. Това се дължи на високото съдържание на фруктоза. По научни данни брашното от мескит е с нисък гликемичен индекс 25, усвоява се по-бавно от повечето зърнени храни, което спомага за предотвратяване на моментни повишения и спадове на кръвната захар. Брашното от мескит е отличен източник на желязо, калций, калий, магнезий, цинк, есенциални мастни киселини, хранителни влакнини, отличава се с високо съдържание на протеин и лизин.

Кокосовата захар пък се извлича от нектара, съдържащ се в цветовете на растението. Тя има нисък гликемичен индекс и е чудесен заместител на бялата захар. Богат е на калий, магнезий, калций, желязо, цинк, фосфор и други важни минерали, хранителни влакнини, фитонутриенти, флавоноиди и антиоксиданти, съдържа специален витамин от В-групата, наречен инозитол, известен също като витамин В8.

Кокосовото брашно на иновативния продукт Мъфин е приготвено от свежата бяла месеста част на кокосови орехи, която се суши на ниска температура. След това се обезмаслява и се смила до получаване на фина текстура. То не съдържа глутен, има ниско съдържание на въглехидрати, богато е на хранителни влакнини и протеини. Богато е и на редица минерали (желязо, мед, селен, манган) и полиненаситени мастни киселини.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА