„Няма предприятие в сектора на преработката на плодове и зеленчуци, работещо през зимата, което да е спряло”, съобщи за „Агрозона” инж. Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ). „Работата се организира с наличния състав, в много случаи доста намален, защото масово майките с деца са разбрани от работодателите и са освободени, за да могат да си гледат децата”, каза още тя. „Имаме известни притеснения и те са свързани най-вече с факта, че не може наша продукция, която е предназначена за износ по договорени веече праметри, да бъде експортирана поради проблем с транспорта. Най-сериозните проблеми са за Италия. Там се търсят алтернативни начини за извозване на продукцията с жп-транспорт, контейнери, но цената е значително по-висока, отколкото на автомобилния транспорт”, допълни инж. Божинова. Тя уточни, че основните продукти за Италия са във вид на компоти.
Според изпълнителният директор на СППЗ голяма част от продукцията, която е предназначена за нашия пазар, е родно производство и тя е прибрана в хладилни складове. Доставките в страната пък се движат с нормалните за ситуацията закъснения заради проверки и други причини.
Към момента изградените коридори за транспорт между отделните страни все още не са доказали ефективността си, тъй като има натрупани забавяния още от началото на март. Не всички шофьори на камиони пък се съгласяват да правят доставки в най-заразените територии – Италия и Испания.