Топлият ментов чай през зимата в съчетание с разговор с добър приятел или книга е прекрасно преживяване, но на ментата е най-добре да й се радваме, докато е свежа. А и ментата определено си е подправката на лятото. Ето няколко идеи как да запазите усещането за слънце и ваканция по-дълго, макар отпуските да са към своя край, а утринните температури вече да напомнят за приближаващата есен:
Замразете листенца мента, заедно с вода във формичките за ледчета. Така ще имате двойно освежаващи кубчета за домашни лимонади, смутита или коктейли, а ако ви дойдат гости – определено ще ги впечатлите с оригиналност.
Добавете листенца от ароматното растение в салатата. Макар и ментата да не е традиционна добавка към нашенските салати, можете да разнообразите списъка с обичайни съставки в купата за салата като добавите свежото ухание.
Накиснете стръкчета мента в зехтин, за да го ароматизирате и да придадете интересен вкус на следващото си кулинарно творение.
Добавете прясна мента в каната с вода или в чашата със сок известно време преди консумация.
Друго интересно приложение на ментата е да добавите няколко листенца в плодовата салата или в картофените кюфтенца.
Накрая, но не на последно място, да си приготвите чай от мента е чудесна идея дори и за лятото. Ако все още ви е твърде топло, за да го пиете горещ, изчакайте да се охлади и ще си имате натурален студен чай, без никакви изкуствени добавки.