Къде отива зърното на Украйна?

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Зърненият коридор от Украйна работи. По-голямата част от износа обаче не отива в Африка или в бедните страни в Азия. Първите пет вносители включват три европейски страни, както и Китай и Турция. Там достигат 60% от целия износ. 

Всички по-бедни страни (с изключение на Бангладеш) представляват значително по-малко от 1% от общия обем на износа и заедно тези държави вероятно са получили по-малко от 15% от обема на износа. Само ТОП 3 поглъщат почти 46% от целия износ. Тези купувачи на едро включват Испания, Китай и Турция.

За около 150 дни от началото на “зърнения коридор ” повече от 600 кораба са напуснали Украйна , съобщава украинското министерство на икономиката. До 3 януари 2023 г. общо 16,43 милиона тона селскостопански продукти са изнесени от Украйна през така наречения „зърнен коридор“ .

Най -важният експортен продукт е царевицата за зърно като храна за животни. Обемът на този износ е около 7,7 милиона тона или около 45% от общия обем на експорта. Най-важното хранително зърно – пшеницата, представлява 4,76 милиона тона или 23 процента от общия износ. Делът на слънчогледовия шрот е 6%, а на слънчогледовото масло също заема 6% и съответно са по 986 ​​000 тона.

Топ страни, които внасят зърно от Украйна

Испания
Китай
Турция
Италия
Холандия
Египет
Израел
Тунис
Либия
Германия

Сравнително малко зърно отива в Африка

Доставките до африканските страни на юг от зоната Сахел или до азиатските страни с ниски доходи са ограничени. Първата от тези страни е Бангладеш, която внася общо 380 000 тона зърно.

Следва Етиопия, която страда от суша и внася 167 000 тона пшеница. 152 000 тона зърно отидоха в Йемен, който беше измъчван от война и глад, през зърнения коридор 149 000 тона бяха изпратени в Кения, а Судан получи общо 65 000 тона. Още по-малко отидоха за засегнатата от суша Сомалия с 53 500 тона, а Ирак купи 33 000 тона пшеница. Около 90 000 тона зърно също са продадени на Афганистан и 61 000 тона на Пакистан.

Това означава, че всички по-бедни страни (с изключение на Бангладеш) представляват значително по-малко от 1% от общия обем на износа и заедно тези страни вероятно са получили по-малко от 15% от обема на износа. Други дестинации за украински износ, които не са сред бедните страни, са Иран с внос на 126 000 тона царевица и Индия с покупка на 350 000 тона слънчогледово масло. Със закупените до момента 340 000 броя пшеница Индонезия също е един от не толкова малките вносители.

В допълнение към горепосочените страни, трябва да се отбележат Франция (рапица и слънчогледово олио), Гърция (рапица и зърнени култури), България (слънчогледово олио и шрот), Португалия (зърнени култури) и Румъния (слънчогледово олио), които  също са купували от  Украйна. От развитите страни на Азия е Южна Корея с покупка на почти 250 000 тона царевица и 65 000 тона пшеница.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА