Изследване на МЗХ потвърждава прогнозата за добри добиви от пшеница и ечемик

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Очакванията за добра реколта през тази година се потвърждават след проведеното изследване на терена от специалисти агрономи от Министерството на земеделието и храните за определяне на потенциалния добив от пшеница и ечемик преди прибиране на реколта’2015, става ясно от информация на сайта на МЗХ. Въпреки неблагоприятните на места климатични условия средните прогнозните биологични добиви от тазгодишната реколта са 522 кг/дка за пшеницата и 472 кг/дка за ечемика. Резултатите са отчетени преди прибиране на реколтата и не отразяват влажността и последващите загуби след периода на наблюдение, посочват от министерството.

На база оценката на добивите е формирано прогнозното производство на зърно към 14-и юли 2015 година. Очакваното производство на пшеница от реколта`2015 възлиза на 4,5 – 5,1 млн. тона, а на ечемик – 746  840 хил. тона.

Средният брой на зърната в класа на пшеницата са 33, а на ечемика – 29. Близо 34% от производството на пшеница ще бъде формирано от сорт Енола, а 30% от производството на ечемик – от сорт Обзор.

Най-високи добиви от пшеница и ечемик се очакват в Северния централен район, отчитат от министерството.

Окончателното производство на пшеница и ечемик ще бъде отчетено от отдел “Агростатистика” след провеждане на анкета “Добиви от основни земеделски култури – реколта’2015”, чрез интервю със земеделските стопани.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама