Бял трън от Карловско – хит в портфолиото на израелски фармацевтичен гигант

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Израелски фармацевтичен гигант от години изкупува продукцията от бял трън и други билки, произведени в предприятието на семейство Хубчеви в село Ведраре, Карловско. От 1999 г. Стойчо Хубчев и синът му Христо Хубчев произвеждат и продават билки на чешката Teva Czech Industries, която е част от глобалния лидер при генеричните медикаменти Teva Pharmaceutical Industries Ltd. Базираната в Израел Teva произвежда редица медикаменти от списъка с базови лекарства на Световната здравна организация.

През 2019 г. олиото от бял трън на семейство Хубчеви бе отличено от Интер Експо Център-София със златен медал за качествен и оригинален пазарен продукт

През 2019 г. чешката компания Teva е изкупила от българската Siltona близо 173 842 кг кюспе от бял трън. Тази част от растението е ценна за фармацевтичната индустрия заради веществото силимарин, което е активна съставка в лекарствата за черен дроб. През миналата година в предприятието на семейство Хубчеви са пресовани 215 500 кг семена бял трън, от тях получени 44 800 литра олио, голяма част от което е изнесено за Чехия.

Българската компания култивира бял трън на 4 800 дка и има договори основно със земеделски производители и билкосъбирачи в Карловско. „Работим по изискванията на стандарта GlobalGap за добра селскостопанска практика. Всички билкосъбирачи, с които работим, спазват утвърдените от Министерство на земеделието, храните и горите стандарти. Ние също изследваме в лаборатория в Пловдив проби от билките и продуктите, които продаваме.“, разказа пред „Агрозона“ Христо Хубчев, управител на Siltona.

„Преди да ни бъде позволено да пресоваме семената за фармацията, те преминават през група анализи за съдържание на тежки метали, пестициди, алфа токсини и други вредни вещества.“, посочи младият предприемач. Чешката компания предоставя семената от бял трън и всяка година одитори проверяват на място производствения процес, вземат проби, които се изследват в чешката лаборатория Centrum Group Ova Lab., която е една от най-големите в Европа, сертифицирани за този тип изследвания. След тези анализи се преминава към пресоване.

„Целият този процес дава сигурност, че продуктите, които произвеждаме от тези семена, са чисти и безопасни за човешкото здраве. Кюспето, получено след пресоването, се изследва отново, за да се установи дали отговаря на критериите за качество и след пресоването.“, разказа Христо Хубчев.

„Ние не притежаваме земите, на които се отглежда белият трън. Всяка година работим по договор с определен брой земеделски производители, като им гарантираме, че ако следват технологията на отглеждане, ще изкупим продукцията им, която ни е дадена от чехите. Правим по 8 обиколки на година заедно с производителите, за да наблюдаваме растенията.“, по думите на Христо Хубчев.

Повече за белия трън, за производството и преработката в стопанството на семейство Хубчеви може да прочетете в мартенския брой на списание „Агрозона“.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА