Използваме само 20% от богатството на минерални води у нас

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

Броят на находищата на минерални води у нас изключителна държавна собственост е 102. От 2011 г. с промени в Закона за водите има възможност те да се предоставят безвъзмездно на общините за срок от 25 години. До момента тя е използвана от 42 общини, стопанисвали 63 находища, има и 37 находища общинска собственост. Статистиката показва, че сега в страната се оползотворява по-малко от 20% от ресурса, като потенциалът е 3800 литра в секунда.

Еко министърът Ивелина Василева каза, че МОСВ е открило програмата като пилотната схема, а бюджет по нея е 3,5 млн. лв, осигурени от ранните търгове с емисии на парникови газове. Това се случи по време на представянето пред туристическия бранш на Националната програма за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води на тяхна територия, съвместно с министъра на туризма Николина Ангелкова. Проекти по програмата се приемат от 1 ноември до 16 декември и ще се администрира от Националния доверителен екофонд. До 50% процента от проектите на общините ще получат безвъзмездно финансиране, а за останалата част от средствата местните власти трябва да използват собствени средства или кредитен ресурс. От изказването на Василева става ясно, че схемата е разработена след анализ сред 111 общини.

34 специализирани центрове, които предлагат СПА и балнеопроцедури по новата наредба, са в процес на сертифициране, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Приоритетно за туристическото министерство е въвеждането на правила за СПА сектора и стимулиране развитието му, става ясно от думите на Ангелкова като това създава реална възможност сезонът да бъде удължен и да бъдат привлечени по-платежоспособни туристи. Министърът посочва още, че е започнал процесът по сертифициране на балнео- и СПА центровете у нас по новите правила. Има вече 111 заявления от специализирани обекти. От ведомството припомнят, че сертифицирането е доброволно, но само обектите, проверени на място, ще имат право да се обозначават като СПА и ще бъдат вписани в Националния туристически регистър.

СПА отрасълът за момента е на 5-о място у нас като причина за пътуване и има около 11% дял от общото предлагане. Минералните извори в страната са 1600, с което България е на второ място в Европа, у нас има и повече от 60 климатични и 40 балнеоложки центъра. За развитието на този ресурс инициативата на МОСВ и стартирането на националната програма има особено значение, става ясно от думите на Ангелкова.

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама