Изчерпани са количествата мляко в ЕС, продавани на фиксирани цени

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Количеството прясно мляко на прах в Европейския съюз, което се предлага на публични търгове от началото на годината, достигна лимита от 109 000 тона. Така количествата мляко, които се продаваха на фиксирани цени, са свършили. От 1 април млякото ще се предлага на публични търгове на по-ниска цена – около 1,698 евро/тон, предава agriland.ie.

През последния месец Европейската комисия обяви, че ще удвои до 218 000 тона максималното количество нискомаслено прясно мляко на прах, което може да се продава на фиксирана цена, но досега не е взето окончателно решение.

Това може допълнително да упражни натиск върху цените, тъй като фиксираната ценова база вече няма да съществува.

През януари 2016 г. производството на прясно мляко в ЕС се увеличи с 5.6% в сравнение със същия период на 2015 г. Най-силно увеличение бе регистрирано в Ирландия, Люксембург и Белгия.

През последната пазарна седмица цените на млечните продукти на европейските пазари се увеличиха леко за първи път от седмици насам. Пример в това отношение са маслото, чедърът и суроватката, а цените на нискомаселното мляко на прах останаха стабилни.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА