Италианските фермери свиха консумацията на торове с 30%

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Всяко десето стопанство в страната е било принудено да спре производството си, сочи доклад

„В Италия през 2022 г. поради покачване на цените и недостиг фермерите намалиха покупките си на торове с почти 1/3, което застраши пролетно-есенните сеитбени кампании, както и добивите от култури, произведени в Италия. Това показва анализът на италианската организация COLDIRETTI. Скокът на цените е повлиян от факта, че световното производство на торове е силно зависимо от цената на газа и е концентрирано в Русия и Република Беларус.

Увеличението на цената на торовете, което се увеличи повече от два пъти за една година, е повлияно от мерките на ЕС, предприети с началото на руско-украинския конфликт, със санкции и намалена търговия. Например през изминалата 2021 г. Италия е внесла 136 милиона килограма тор от Украйна, други 171 милиона килограма са дошли от Русия и 71 милиона килограма от Беларус. По този начин тези три страни са осигурили повече от 15% от общите доставки на торове за Италия.

Цените на торовете се повишиха през 2022 г. след санкции и на фона на хаос в голяма част от световните доставки. Смята се, че Русия и Беларус произвеждат около 40% от световното производство на калий, Русия произвежда около 20% от световния азот.

В резултат на това в Италия карбамидът скочи до 1100 евро за тон от 540 евро за тон миналата година, докато цената на суперфосфата скочи от 185 до сегашните 470 евро за тон, а торовете със съдържание на калий се повишиха от 455 на 1005 евро/т. Ситуацията, която има силно въздействие върху производителността на културите, налага да се съсредоточим върху производството и използването на органични торове. Това може да помогне за достигане на прага от 170 kg азот на хектар годишно.

В резултат на нарастващите разходи в Италия повече от 1 ферма на 10 (13%) е била в толкова критична ситуация, че е спряла агробизнеса. Общо 34% от фермите в страната са били принудени да спрат производството поради невъзможност да работят в среда с отрицателни доходи.“, пише в доклада на COLDIRETTI.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА