Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижава незначително в първата седмица на февруари – с 0.84% до 1.417 пункта, съобщава БТА по информация на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Доматите поевтиняват тази седмица с 14.5% и се търгуват по 1.71 лева за килограм. Вносните краставици поскъпват с 12.5% до 1.98 лева за кг. Зелето поевтинява с 0.5 лв. до 0.80 лева за килограм, а картофите се продават по 0.62 лева за килограм на едро. Ябълките поскъпват с 6.1% до 1.05 лева за килограм. Поскъпване има и при цитрусите – от 6% при лимоните до 2.09 лева за кг средна цена и 1% при портокалите до 0.99 лева за кг. Мандарините се търгуват по 1.32 лв./кг.
Зрелият фасул поскъпва с 0.3% и се купува по 2.87 лв./кг. Цената на ориза се качва с 1.6% до 1.96 лв. средно за килограм. Яйцата се търгуват по 0.19 лева за брой на едро.
Кравето сирене поскъпва с 0.4% и се продава средно по 5.50 лв./кг, а кашкавалът тип “Витоша” – по 9.97 лв./кг. Олиото поевтинява с 1.9% и се търгува по 2.11 лева за литър. Цената на каймата се повишава с 0.9% до 4.64 лева за килограм. Пилешкото замразено месо се продава по 3.76 лева за килограм. Захарта поскъпва с 1.5% и се продава средно по 1.39 лв./кг. Брашното тип “500” се търгува по 0.85 лева за килограм.