Потребителите трябва да знаят, че е изключително рисковано да консумират храни от разносна търговия по плажа, предупреждава д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, град Бургас, в контекста на проверки по морските курорти, става ясно от съобщение на БАБХ.
От началото на летния сезон инспекторите към ОДБХ са извършили над 150 проверки на обекти за търговия с храни, заведения за обществено хранене, хотелски комплекси, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, както и предлагащи оферти за почивка от тип all inclusive.
При проверка вчера е констатирано нерегламентирано предлагане на варена царевица, за което нарушителят ще понесе санкция в размер на 1500 лева, посочват от Агенцията по храните. При повторно нарушение глобата може да достигне до 4500 лева. „Извършваме засилени проверки на обектите за търговия с храни в курортите. Целта ни е да гарантираме безопасността на храните, без риск да бъде развалена почивката на летуващите от хранителен инцидент“, посочва д-р Митев. По думите му концесионерите на плажове трябва да следят да не се продават нерегламентирано храни. Ако забележат или имат съмнения при предлагането на храни те трябва своевременно да сигнализират Областната дирекция по безопасност на храните.