Хлябът в Бургаско засега няма да поскъпва заради електричеството

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Цените на хляба в област Бургас няма да се повишават заради по-високите цени на електрическата енергия е съобщил за бургаския екип на “Фокус” Димитър Людиев, член на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Причините са по-големите обеми производство през сезона и засилената конкуренция в морските курорти. „Поради изострената конкуренция, каквато има в нашия бранш, пазарът няма да приеме такова увеличение, което да е масово. Може и да има единични случаи, но не очаквам да има промяна на цената. Промяна ще настъпи, когато производителите получат фактурите от електроразпределение, за да калкулират цената в следващото производство”, обяснява Людиев. Той обаче потвърждава, че има индикации от производители на зърно за повлияване на цената от качеството и количеството на реколта в контекста на лошото доскоро време. Ако в реколтата на пшеница има аномалии, те няма как да не се отразят и върху хлебопроизводството, констатира Димитър Людиев.

По повод розовата на цвят плесен, която се получава при опакования хляб, Людвиев обяснява, че се дължи на престояването в опаковката. Ако е бил на слънце, влагата от него се изпарява и се създават допълнителни условия за възникване на плесен. Лепкавост на филията говори за “картофена болест”. Специалистът подчертава, че няма случаи човек да се е разболял след консумация на основния тестен продукт, но все пак е препоръчително да се спазва срокът на годност и хлябът да се държи в хладилник.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements