Цените на хляба в област Бургас няма да се повишават заради по-високите цени на електрическата енергия е съобщил за бургаския екип на “Фокус” Димитър Людиев, член на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Причините са по-големите обеми производство през сезона и засилената конкуренция в морските курорти. „Поради изострената конкуренция, каквато има в нашия бранш, пазарът няма да приеме такова увеличение, което да е масово. Може и да има единични случаи, но не очаквам да има промяна на цената. Промяна ще настъпи, когато производителите получат фактурите от електроразпределение, за да калкулират цената в следващото производство”, обяснява Людиев. Той обаче потвърждава, че има индикации от производители на зърно за повлияване на цената от качеството и количеството на реколта в контекста на лошото доскоро време. Ако в реколтата на пшеница има аномалии, те няма как да не се отразят и върху хлебопроизводството, констатира Димитър Людиев.
По повод розовата на цвят плесен, която се получава при опакования хляб, Людвиев обяснява, че се дължи на престояването в опаковката. Ако е бил на слънце, влагата от него се изпарява и се създават допълнителни условия за възникване на плесен. Лепкавост на филията говори за “картофена болест”. Специалистът подчертава, че няма случаи човек да се е разболял след консумация на основния тестен продукт, но все пак е препоръчително да се спазва срокът на годност и хлябът да се държи в хладилник.