Говеждо в Дания спечели „защитен статут” в ЕС

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Вид говеждо месо, произвеждано в югозападната част на Дания, бе добавено към списъка на ЕС със защитени географски указания и хранителни продукти. Говеждото месо „Vadehavsstude” e произвеждано от едър рогат добитък, роден и отгледан на региона „Ваден зее” със статус „защитено географско указание” (ЗГУ).

За да носи името Vahehavsstude, говеждото трябва да произхожда от добитък, роден и отгледан в спацифичният георграфски регион и трябва да пасат от солените ливади поне по четири месеца и половина месеца годишно. ЗГУ изискват най-малко един от етапите на производство, преработка или подготовка да се проведе в определен район.

„Защитено географско указание” e част от цялостната разработена програма на ЕС Политика на качеството – защитени наименования, която включва защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно специфичен характер и която изпълнява следните цели – да изтъкне специфичните качества на определени типични продукти и да ги отличи от останалите продукти в магазините чрез означаването им със символите на Европейската Общност. Защитата на географските наименования е насочена предимно към продукти с географски произход от малък географски район в рамките на държавата, а не продукт, произвеждан в цялата държава.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements