Улесняват процедурата при повторно вписване на производители на традиционни храни в регистъра

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Производителите ще могат да правят и временни изменения в спецификацията на продуктите с малко документи

С цел да се улесни процедурата при повторно вписване на производители на традиционни храни в регистъра земеделското министерство прави промени в Наредба № 5 от 2019 г. за подготовка и представяне на искания до Европейската комисия относно земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и за водене на регистри на производителите и контролиращите лица, които са в процедура на обществено обсъждане до 16 декември т.г.

Според промените „група от производители, съответно индивидуален производител, които имат правен интерес, може да подават в МЗм писмени искания за изменение на спецификацията на географско означение, вписано в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Тези изменения могат да бъдат: на равнището на Съюза, стандартно и временно изменение“, се казва в проекта на документ. Искането за стандартно или временно изменение се придружава от заявление за изменение,  изменената спецификация на земеделския продукт или храна, както и единния документ в случай на изменение в него, а в случай на временно изменение на спецификацията – доказателства за налагането на задължителни санитарни или фитосанитарни мерки от съответните държавни органи, или за природно бедствие или неблагоприятни метеорологични условия, които са официално признати от компетентните органи.

Производители на земеделски продукти и храни със защитени географски означения, които са заличени от регистъра, поддържан от министерството, може отново да бъдат вписани, като подадат писмено заявление за вписване до компетентното звено в МЗм при минимален брой документи, предвиждат още промените в Наредба 5.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements