Вторият Фестивал на динята във Варна започва днес. Началото ще бъде дадено точно в 18:00 ч. в Морската градина.
Първата диня по традиция ще разреже словашкият фотограф и продуцент Павел Вишновски. Следващите три дни ще бъдат изядени, издълбани, разрязани и смачкани над 5 тона български дини. Всичко, което остане от динената фиеста ще бъде дадено на Зоокъта и неговите обитатели.
Всеки ден от 18:00 ч. ще има събития, свързани с един от най-любимите летни плодове. Всички събития са безплатни.
Програмата е следната:
Първи фестивален ден-ОТКРИВАНЕ
22 ри август 18:00ч.
Място : Детски кът-Варна (поляната между влака Дракон и блъскащите колички)
Специален гост продуцентът от Словакия – Павел Вишновски
Майсторски карвинг клас върху диня. С любезното съдействие на Българските карвинг майстори.
Демонстрации и работилници.
Втори фестивален ден
23 ти август 18:00ч.
Място : Детски кът-Варна
Изработка на фенери от диня. Организаторите предоставят диня, която трябва да бъде изчистена и направена като фенер от вас. Допускат се деца над 5 годиншна възраст, също и семейства отборно (дете, мама, татко, баба, дядо). В рамките на 45 минути участниците трябва да направят своя фенер и да го представят. Всеки участник ще получи снимка на страницата на Детски кът – Варна. Участникът събрал най-много лайкове на снимката си до 23 ти август 18:00ч. ще получи голямата награда от Фестивала на динята. Допускат се и участници, които са направили предварително фенерите си и ги представят на публиката.
Трети фестивален ден –ЗАКРИВАНЕ
24 ти август 18:00ч.
Място : Детски кът-Варна
Награждаване на победителите в конкурса за най-добър фенер от диня.
Игри с диня
Игра 1 – Изяждане най-бързо на резен диня
Игра 2 – Плюене на семки от диня по цел
Игра 3 – Търкаляне на диня по неравен терен
Игра 4 – Хвърляне на диня по цел
Амбицията на организаторите е да превърнат Фестивала на динята в още една от емблемите на Варна. Фестивалът няма аналог в България, а догодина се надяват да се включат и международни участници, когато Варна е Младежка столица на Европа 2017.