Евтиното пилешко – идеалният протеин за кризата

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Според           експертите     на        Rabobank,      в          условията      на разрастваща се глобална пандемия от коронавирус, непреодолени последствия от АЧС в някои райони на света  и  очаквания  за  забавяне  на  икономиката, съществува потенциал за нарастване търсенето на пилешко месо, като един от най-евтините животински протеини. Не е ясно доколко производството ще успее да се справи с предизвикателства от променените икономически, пазарни и социални условия, но се очаква по-скоро задържане на ценовите нива, отколкото понижение.

Изминалата година завърши със средна цена на едро на пилешкото месо 2946 лв./тон кланично тегло, която е с 1,8% под равнището от 2018 г., но с 1,5% над средното ниво за последните три години.  Цените  се  задържаха сравнително стабилни  под натиска на силното търсене в условията на поскъпване на свинското месо. Произведеното  месо   от   птици   в   промишлени условия през 2019 г. е 114,3 хил. тона и отбелязва минимален спад от 600 кг спрямо равнището от 2018 г. Наблюдава се намаление в произведеното месо от патици  с 3,4 хил. тона, докато производството на месо от бройлери се разширява с +2,1% на годишна база.

Поскъпване   се   наблюдава   и   при   овчето   и агнешкото месо, като средната цена на месото от “леки агнета” за 2019 г. достигна 11378 лв./тон кланично тегло +1,7% на годишна база и +2,6% спрямо средната за последните три години.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА