Според експертите на Rabobank, в условията на разрастваща се глобална пандемия от коронавирус, непреодолени последствия от АЧС в някои райони на света и очаквания за забавяне на икономиката, съществува потенциал за нарастване търсенето на пилешко месо, като един от най-евтините животински протеини. Не е ясно доколко производството ще успее да се справи с предизвикателства от променените икономически, пазарни и социални условия, но се очаква по-скоро задържане на ценовите нива, отколкото понижение.
Изминалата година завърши със средна цена на едро на пилешкото месо 2946 лв./тон кланично тегло, която е с 1,8% под равнището от 2018 г., но с 1,5% над средното ниво за последните три години. Цените се задържаха сравнително стабилни под натиска на силното търсене в условията на поскъпване на свинското месо. Произведеното месо от птици в промишлени условия през 2019 г. е 114,3 хил. тона и отбелязва минимален спад от 600 кг спрямо равнището от 2018 г. Наблюдава се намаление в произведеното месо от патици с 3,4 хил. тона, докато производството на месо от бройлери се разширява с +2,1% на годишна база.
Поскъпване се наблюдава и при овчето и агнешкото месо, като средната цена на месото от “леки агнета” за 2019 г. достигна 11378 лв./тон кланично тегло +1,7% на годишна база и +2,6% спрямо средната за последните три години.