Евтиният оцетен заместител е рисков за туршията

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Влизаме в разгара на туршията и отново на дневен ред излиза въпросът какъв оцет да използваме. Отговорът е еднозначен – натурален. Ако искате хубава туршия не купувайте заместители. Те са по-евтини, но има голяма вероятност да развалят зимнината. Това каза пред „Агрозона“ Богомил Николов, председател на асоциация „Активни потребители“. „Причината е, че натуралната киселина съдържа бактерии, които подпомагат процеса на ферментация на зеленчуците, които сме сложили в туршията. В другия случай тази ферментация се затруднява и може изобщо да не се случи. Продуктът отново ще има кисел вкус, но не с характерните вкусови качества. Той ще бъде с много по- ниско качество, дори и да сложим най- хубавите зеленчуци, които можем да намерим“, коментира Николов.

В магазините трябва да търсим продукт, който се нарича оцет, защото това наименование може да се носи само от натуралните продукти, тоест тези, които са произведени от естествена суровина – грозде, ябълки и др. Всички други продукти, които са синтетични и се правят със синтетична оцетна киселина – Е 212 – не могат да носят това наименование. Те се наричат по най-различни начини – салатен дресинг и др.

 Ако някои производители използват наименованието оцет и предлагат имитиращ продукт то това е много грубо нарушение на закона и доста рискована практика. „Когато ние правихме изследване миналата година установихме такъв продукт, който с чисто шрифтови техники правеше опит за подвеждане. На него пишеше оцет с големи букви, а под надписа с много ситен шрифт – заместител. Проверихме над 40 продукта и сезирахме компетентните органи там, където видяхме нарушения“, допълни Богомил Николов.

ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА