Евростат: Домати, лук и моркови са най-отглежданите зеленчуци

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

2 млн. хектара земя се използват за отглеждането на пресни зеленчуци в ЕС

Пресни зеленчуци са били отглеждани на 2 милиона хектара земя в целия Европейски съюз (ЕС) през 2022 г., от които са събрани 59,8 милиона тона реколта. Трите най-често отглеждани пресни зеленчука в количествено отношение са домати (15,4 милиона тона реколта), лук (6,2 милиона тона) и моркови (4,4 милиона тона). Това показват данни на Евростат, публикувани днес на сайта на ведомството.

През 2022 г. ЕС е произвел 14,7 милиона тона семкови плодове (12,6 милиона тона ябълки и 2,1 милиона тона круши), 10,5 милиона тона цитрусови плодове, 6,3 милиона тона костилкови плодове (като праскови, нектарини, кайсии, череши и сливи), 2,6 милиона тона субтропически и тропически плодове (като смокини, киви, авокадо и банани), 1,1 милиона тона ядки и 0,7 милиона тона горски плодове.

Производството на някои пресни зеленчуци е съсредоточено в определени страни от ЕС. Например Италия е източник на 40 на сто от събраните домати в ЕС през 2022 г., следвана от Испания (24 на сто) и Португалия (9 на сто), съобщава БТА.

Нидерландия е водещият производител на лук с близо една четвърт (24 на сто) от събраната реколта от културата в ЕС, следвана от Испания (20 на сто) и Франция (12 на сто). Най-големите производители на моркови са Германия (18 на сто от общото количество в ЕС), Франция (15 на сто) и Полша (14 на сто).

Италия, Полша, Испания и Франция са основните производители на плодове, горски плодове и ядки (с изключение на цитрусови плодове, грозде и ягоди) в ЕС, въпреки че за някои конкретни плодове други държави членки на ЕС също са ключови производители.

Основните производители на ябълки в ЕС през 2022 г. са Полша (34 на сто), Италия (18 на сто) и Франция (14 на сто).

Що се отнася до прасковите, 3 държави представляват над 90 на сто от производството в ЕС: Италия (34 на сто), Гърция (33 на сто) и Испания (24 на сто), оставяйки останалите страни от Съюза да допринасят само с 9 на сто.

Италия (25 на сто), Нидерландия (17 на сто) и Белгия (17 на сто) са основните производители на круши.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА