Макар Световната здравна организация да препоръчва всекидневен прием на около 400 гр. зеленчуци и поне 2 плода, консумацията в Европейския съюз след 2009 г. намалява и е средно около 350 гр. дневно. Това сочи анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Въпреки по-малката консумация на плодове и зеленчуци, разходите за тях се увеличават. Обяснението е, че потребителите търсят по-качествени и по-скъпи продукти.
Жителите на южните части на Европа са по-добре приспособени към консумацията на зеленчуци, отколкото северните народи, гласи още анализът като се позовава на изследване публикувано в Molecular Biology and Evolution. Причината за това е ДНК структурата – определени гени от ДНК, отговорни за образуването на мускулни и мозъчни тъкани.