До 2025 г. световните ферми за охлюви ще произвеждат около 50 хиляди тона продукти, които са предназначени основно за износ
Страните с най-голяма консумация на охлюви са Испания, Мароко, Франция и Италия, които заедно съставляват около 69% от световното потребление. Например в Испания средният жител изяжда 358 грама охлюви годишно, в Мароко 174, което далеч надхвърля средното за света 5,9 грама годишно.
Основните страни, в които се комерсиализира производството на охлюви, са Мароко, Испания, Индонезия, Китай и Румъния.
Дълго време охлювите се смятаха за традиционно ястие от средиземноморската кухня. В момента повечето от охлювите все още се използват в кулинарията, но също така и в козметичната индустрия. В допълнение, подобрената технология за замразяване позволява увеличаване на обема на износа – в крайна сметка около 80% се произвеждат за износ. Търсенето се стимулира от насърчаването на екологичен и здравословен начин на живот, тъй като “месото от охлюви” се счита за лечебен и здравословен продукт.
В същото време месото от охлюви традиционно се консумира в африканските страни, особено в Западна Африка, където Република Гана планира да навлезе на експортния пазар със своите охлюви.