Световната индустрия за охлюви достигна стойност от 2 млрд. щатски долара

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

До 2025 г. световните ферми за охлюви ще произвеждат около 50 хиляди тона продукти, които са предназначени основно за износ

Страните с най-голяма консумация на охлюви са Испания, Мароко, Франция и Италия, които заедно съставляват около 69% от световното потребление. Например в Испания средният жител изяжда 358 грама охлюви годишно, в Мароко 174, което далеч надхвърля средното за света 5,9 грама годишно.

Основните страни, в които се комерсиализира производството на охлюви, са Мароко, Испания, Индонезия, Китай и Румъния.

Дълго време охлювите се смятаха за традиционно ястие от средиземноморската кухня. В момента повечето от охлювите все още се използват в кулинарията, но също така и в козметичната индустрия. В допълнение, подобрената технология за замразяване позволява увеличаване на обема на износа – в крайна сметка около 80% се произвеждат за износ. Търсенето се стимулира от насърчаването на екологичен и здравословен начин на живот, тъй като “месото от охлюви” се счита за лечебен и здравословен продукт.

В същото време месото от охлюви традиционно се консумира в африканските страни, особено в Западна Африка, където Република Гана планира да навлезе на експортния пазар със своите охлюви.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА