Видео

Европейската комисия ще започне работа със закъснение

EK
Автор: Агрозона
Споделена0

Датата, на която новоизбраната Европейска комисия ще започне своята работа, вероятно ще бъде отложена след 1 ноември, когато беше първоначално планирано това да се случи. Причината е, че европейските народни представители отхвърлиха кандидатурата на словенката Аленка Братушек за еврокомисар по енергетика и околна среда и така екипът на Жан-Клод Юнкер не може да бъде напълно сформиран, пише Agra Europe.

В последствие Словения предложи малко известния вицепреиер Виолета Булц. Тя е и министър на развитието, стратегическите проекти и кохезията в лявоцентристкото правителство на Миро Церар. Все още не е ясно какви отговорности може да поеме Булц, тъй като предстои първо тя да се срещне с новоизбрания председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Освен това се очакват размествания в еврокомисията, след като Тибор Наврачич от Унгария не бе приет от евродепутатите за комисар по образованието, културата и гражданството. Той беше допуснат до участие в комисията, но с различно портфолио.

Всички тези събития ще забавят предвиденото за 22 октомври гласуване от Европейския парламент на състава на новата Европейска комисия. Това ще забави и старта на работата на новата комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *