Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка ще финансират съвместно проекти за развитие на земеделието

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Европейската комисия (ЕК) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписаха „Меморандум за разбирателство“ за сътрудничество в секторите Земеделие и Развитие на селските райони, съобщава Agra Europe. Сделката носи потенциал да отвори вратата за финансиране от страна на ЕИБ на публични и частни проекти в областта на земеделието, както и по схеми за развитие на селските райони по Втори стълб на Общата селскостопанска политика. Целта на инициативата е секторите земеделие и хранително-вкусова промишленост да бъдат по-конкурентоспособни и повече иновации да се използват в тях.

ЕИБ ще консултира страните-членки и регионите за това как да определят инвестиционните си стратегии и проекти, но също така може да осигури инвестиции, пилотни и демонстрационни проекти и инициативи в областта на изследванията и иновациите. Двете институции ще търсят начини за създаване на инвестиционни инструменти за подкрепа на „зелената инфраструктура“ в селските райони и горите, подобно на финансовите средства Програма за конкурентоспособност на предприятията и за МСП (COSME) и Хоризонт 2020.

„Финансовите инструменти, които имаме намерение да създадем, ще имат силен потенциал да подкрепят малките доставчици и ферми, както и младите фермери“, каза вице-президентът на ЕИБ Вилхелм Монтерер.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама