ЕС засилва контрола върху инвестициите от трети страни

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Европейската комисия ще направи промяна в законодателството на ЕС с цел да се засили контролът върху фирми от трети страни, инвестирали в ЕС. Институцията прие Бяла книга, в която се разглеждат нарушаващите конкуренцията ефекти от чуждестранните субсидии в единния пазар.

В тази връзка институцията събира мнения от всички заинтересовани страни относно вариантите, посочени в Бялата книга. Обществената консултация, която ще бъде отворена до 23 септември 2020 г., ще помогне на Комисията да се подготви за съответни законодателни предложения в тази област.

Комисията предлага няколко подхода. Първите три варианта, т.нар. „модули“, които имат за цел да се намери решение на нарушаващите конкуренцията последици, причинени от чуждестранните субсидии в единния пазар като цяло, при придобиванията на дружества от ЕС и по време на процедурите на ЕС за възлагане на обществени поръчки. Тези модули могат да бъдат по-скоро взаимно допълващи се, а не алтернативни. В Бялата книга се излага и общ подход към чуждестранните субсидии в контекста на финансирането от ЕС.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама