ЕС очаква ръст в производството на месо през 2015 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Производството на основните видове месо в Европейския съюз ще се увеличи през стопанската 2015/16 г., според последната прогноза на Европейската комисия.

Говеждо месо

През 2014 г. износът на говеждо месо от ЕС се е увеличил с 29% или 46 хил.т. на годишна база. След загубата на руския пазар доставките са били пренасочени към Хонг Конг, Западните Балкани и Филипините.

Производството на месо в ЕС през първото тримесечие на 2015 г. показва увеличение с 4.8% на годишна база, което се дължи предимно на развитието на стадата в Полша, Италия и Естония.

Производството на говеждо месо в края на 2015 г. се очаква да се увеличи заради умножаване на стадата и добрите възможности за износ. Производството на говеждо месо в ЕС в края на годината се очаква да се повиши с 1.4%.

Свинско месо

Производството на свинско месо ще се увеличи през 2015 г. заради ниските цени на фуражите и умножаването на стадата. Възможности за увеличаване на износа ще бъдат обусловени от увеличеното производство, отслабването на еврото и силното търсене от Азия.

Въпреки натиска върху цените в началото на годината, производството на свинско месо кланично тегло бележи ръст с 5.6% през първото тримесечие на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. Най-значително увеличение има в Испания (+11.7%) и Полша (+6.6%).

През първото тримесечие на 2015 г. износът от ЕС бележи ръст с около 4% заради увеличение в доставките за Филипините, Китай, САЩ и Сингапур.

Пилешко месо

През първото тримесечие на 2015 г. производството на пилешко месо бележи ръст с 4% на годишна база, като Полша е допринесла най-много за него (+16%), следвана от Испания (+8%), Франция (+4%) и Германия (+2%). Износът за периода се е увеличил с повече от 5% с основни клиенти Филипините, Бенин и Гана.

Експертите на ЕС очакват производството на пилешко месо да се увеличи с 2% или 240 хил.т. на годишна база. Докладът отбелязва още, че проблемите на САЩ с птичия грип създават възможности за увеличение на доставките от ЕС на държави от Азия и Африка, като например Хонг Конг и Ангола.

Овче и козе месо

През миналата година производството на овче и козе месо се е увеличило с 2.5% на годишна база, а стадата с овце в ЕС са се увеличили с 1.1% или 1 млн. бройки в сравнение с 2013 г. Свиването в производството на Испания и Италия са били компенсирани от фермерите във Великобритания и Румъния.

Експертите очакват възстановяване на броя на животните в Италия, както и добри размери на стадата във Великобритания и Румъния, поради което производството може да се увеличи с 2% през 2015 г.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА