ЕС намали за пореден път прогнозите си за тазгодишното производство на царевица

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Прогнозните добиви за слънчоглед и соя също бяха преразгледани надолу от MARS и сега се прогнозира да бъдат съответно с 16% и 18% по-ниски от петгодишните средни стойности

Системата MARS за наблюдение на селскостопанските култури в ЕС намали за пореден път оценките си относно добива от тазгодишната реколта от царевица, засегната от сушата, съобщава Agerpres.

Според последните прогнози на MARS, публикувани в понеделник вечерта, средното производство на царевица на хектар в Европейския съюз ще бъде 6,34 тона тази година, спад от 6,39 тона на хектар, както беше изчислено през септември. Тази низходяща ревизия, която идва след още по-голямо намаление, обявено миналия месец, поставя прогнозната възвръщаемост на MARS с 20% под миналогодишното ниво и с 19% под средното за пет години.

Прогнозните добиви за слънчогледови и соеви култури също бяха преразгледани надолу от MARS и сега се прогнозира да бъдат съответно с 16% и 18% по-ниски от петгодишните средни стойности.

„С наближаването на края на сезона влиянието на сухото лято става още по-ясно“, съобщава MARS. Според службата за мониторинг проливните дъждове, които паднаха в края на лятото, забавиха прибирането на реколтата от царевица в редица страни, като Румъния и Унгария, без да са от полза за посевите, които вече бяха във фаза на зрялост.

От друга страна, системата за наблюдение на културите на ЕС –  MARS споменава, че повсеместните дъждове са подпомогнали сеитбата на зимни зърнени култури като пшеница, като възстановяват почвената влага.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements