Държавите-членки на ЕС трябва да вземат драстични мерки, за да намалят количеството храна, което не се използва и се изхвърля, както и да изоставят методите за интензивно земеделие. Това е официалното становище на участниците в конференция в Брюксел, организирана от гръцкото председателство на ЕС и организацията Ангажираност с проблемите на световното фермерство, съобщава Световната фермерска организация.
Основен извод на конференцията е, че правителствата трябва да намалят своите отпадъци от храна. Сегашните нива на консумация на месо не могат да се поддържат в дългосрочен план и индустриалните производители не бива да бъдат стимулирани да го произвеждат. Това е официалното становище на Оливие Де Шътър, специален репортьор на ООН за правото на храна. Единствената причина за прекомерния разход на храна на планетата е факта, че хората хранят животните с житно култури, които те самите ползват.
Кампанията за намаляване на консумацията на месо е свързана също с инициативата на Европейската комисия да направи производството по-устойчиво и природосъобразно. Позицията на институцията е, че ЕС се фокусира повече върху разхода на храна, вместо да предлага „трудни, но важни решения за бъдещето на сектора на отглеждане на животни. Ето защо е необходима цялостна оценка на подхода за отглеждане на животни в ЕС с оглед влиянието, което оказва върху околната среда, използването на ресурсите, храненето и отношението към животните във всяка система на производството.