ЕП иска намаляване статута на защита на вълците в полза на животновъдите

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

Въпреки че общата резолюция, приета с голямо мнозинство в четвъртък 24 ноември, е необвързваща и следователно няма реална тежест, тя може да окаже политически натиск върху Европейската комисия да преразгледа своя подход към управлението на популациите на вълци.

Понастоящем вълкът има строг статут на законова защита в Директивата за местообитанията на ЕС, което помага за опазването на най-уязвимите и ценни видове в Европа. Това означава, че всички форми на умишлено улавяне или убиване на вълци в природата са забранени.

Но растящият брой големи хищници в ЕС се оказа предизвикателство за фермерите, според дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), които казват, че се борят да живеят редом с хищници като вълци, рисове и мечки.

„Нарастващите популации на големи хищници заплашват традиционния начин на отглеждане в няколко европейски страни“, обясни десноцентристкият евродепутат Херберт Дорфман преди гласуването.

Във Франция повече от 10 000 овце биват убивани от вълци всяка година, докато в Германия популацията на вълци нараства с 36% годишно

За либералния евродепутат Улрике Мюлер гласуването е положителна стъпка към гарантиране, че стадата могат „най-накрая да бъдат ефективно защитени чрез убиване на отделни хищници, когато това е необходимо.

„Природозащитниците трябва да осъзнаят: когато дойде вълкът, пасището си отива – а с него и много растения и насекоми“, добави тя.

По същия начин асоциацията на фермерите в ЕС COPA-COGECA приветства стъпката към нов подход към управлението на популацията, като нарече настоящата рамка „едновременно остаряла и неадекватна“.

„В условията на все повече и повече трагедии, случващи се в селските райони в резултат на този натиск, е спешно да се действа сега“, апелираха те в изявление, призовавайки държавите-членки и Европейската комисия „да спрат да бъдат догматични и да предложат конкретни решения за управление на популацията от вълци”.

чума по дребните животни, Ямбол, Agrozona.bgКритиката на Зелените и активистите

Резултатът от гласуването на ЕП бе критикуван от зелени евродепутати и активисти.

Макар евродепутатът от Зелените Томас Вайц да признава, че завръщането на едрите хищници в Европа „представлява значителни предизвикателства за фермерите“, той поддържа тезата, че това е „голям успех за опазването на природата“.

„Тяхната цел е да избиват вълци без никакви ограничения“, каза той, предупреждавайки, че разкриването на Директивата за местообитанията ще „застраши природозащитния статус на много видове и други постижения в областта на опазването на природата“.

По същия начин Рейнеке Хамелиерс, главен изпълнителен директор на кампанията Eurogroup for Animals, нарече вълците „красиви животни, които са били несправедливо преследвани в миналото до днес“. Подчертавайки, че тяхната защита е „от първостепенно значение“ за функционирането на екосистемата, Хамелиърс каза, че умъртвяването не е отговорът, а че вместо това фермерите трябва да намерят „съвместни и справедливи решения“.

Скептицизмът на Комисията

Въпреки призивите на парламента, този ход изглежда малко вероятно да получи подкрепа от Европейската комисия, която твърдо се противопостави на такъв ход по време на дебат в сряда ден преди заседанието на ЕП.вълци, Петрич, Agrozona.bg

Подчертавайки, че положението на популациите на вълци в ЕС остава „крехко“, Янез Ленарчич, комисар по управлението на кризи, призова да се действа предпазливо.

„Трябва да действаме много внимателно. Вярваме, че все още е необходим строг защитен статус, за да можем да постигнем и поддържаме благоприятен природозащитен статус“, каза той, като отбеляза, че това все още не е така в повечето държави-членки.

Посочвайки, че настоящият брой на засегнатите овце в ЕС е само 0,06%, комисарят каза, че „не вярва, че кризата в овцевъдството или изоставянето на земя да са причинени от едри хищници“.

„Мерките за защита на добитъка са доказано ефективни“, каза той, добавяйки, че има достатъчно финансиране в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП), за да помогне на фермерите да предприемат превантивни мерки и че Комисията активно наблюдава проблема на „различни нива“.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА