Експерти в областта на еврофинансирането: проекти по ПРСР 2014-2020 г. ще се приемат в началото на 2015 г.

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Според експерти в областта на еврофинансирането, цитирани от fermer.bg, първите проекти по новите мерки на Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. ще се приемат едва в първото тримесечие на 2015-а година вместо в края на месец септември, каквото възможност съществуваше. Причина за това забавяне ще бъдат нестихващите противоречия между различните браншови структури в аграрния сектор у нас, а също и поради силните икономически и политически интереси на общините, които също са бенефициенти по ПРСР 2014-2020. Според експертите, работните варианти на новата програма, които ще бъдат изпращани и респективно връщани от Брюксел ще бъдат минимум три.

Основните противоречиви моменти в новата ПРСР са по отношение на целенасочеността на част от финансирането. Като част от залегналата европейска стратегия за по-голямо подпомагане на фамилното фермерство и малките стопанства, Министерство на земеделието и храните предложи на въвеждането на финансово подпомагане за малките производители. Това обаче бе разтълкувано от браншови асоциации като Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) като вид социална помощ, която не би имала устойчив икономически ефект. Според НАЗ решението за прилагане на доброволна опростена схема за дребни земеделски стопани не е обмислено рационално за условията за прилагане на схемата в българската земеделска действителност.

Сериозен спор предизвика и предложението преразпределителните плащания да се въведат като част от директните плащания още за кампания 2014. Полемики в последните дни предизвика и подпомагането на малките стопанства с до 1250 евро по ПРСР от 2015-а година. Според кметове на малките населени места това ще доведе до положителен ефект за семейните земеделски ферми, макар и помощта да е по-скоро символична. Бившият замеийкру-земеделски министър Светлана Боянова, заяви от своя страна вчера, че цитираната от лидера на ДПС – Лютви Местан помощ от 1250 евро за малките стопанства е всъщност таванът, а според регламента помощта от 2015-а година може да е от 500 до максимум 1250 евро.

 

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА