ЕК въвежда строги правила за предлагането на зехтин в заведенията

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

От първи януари заведенията за хранене няма да могат да предлагат олио в шишенца или купички и вместо това ще трябва да използват запечатани бутилки за еднократна употреба. Това съобщава money.bg. От Европейската комисия заявяват, че това ще подобри хигиената и ще увери клиентите, че зехтинът в ресторантите не е разреден. Според критиците обаче това ще е удар по производителите на зехтин и ще засили недоволството на хората към раздутата бюрокрация, която се възприема като отдалечена от реалните проблеми на гражданите.

Предложението на ЕК е подкрепено от 15 от 27-те страни членки, включително и от основните производители на зехтин – Италия, Гърция, Испания и Португалия. Германският вестник „Зюддойче цайтунг” определя хода като „най-шантавото решение от легендарния регламент за кривината на краставиците”, припомняйки вече отпадналите европейски правила за формата на плодовете и зеленчуците, предлагани в магазините. Британският „Гардиън” коментира, че европейските бюрократи са подложени на присмех заради това, че променят фокуса си от борба с дълговата криза в Европа към налагане на стриктни правила на ресторантите относно поднасянето на зехтин.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА