В контекста в стратегията „От фермата до трапезата“, която е част от Европейския зелен пакт Европейската комисия ще направи оценка на устойчивостта на хранителната система и ще разработи резервен план за снабдяване с храни и продоволствена сигурност в ЕС в случай на кризи.
Този план за действие при извънредни ситуации ще се стреми да подобри подготовката за всякакъв вид кризи, които могат значително да повлияят на продоволствената сигурност в ЕС. Целта е също да се подобри координацията между политическите области, свързани с хранителната система: селско стопанство, рибарство, безопасност на храните, работна сила, здравеопазване, транспортни въпроси и т.н. Това включва създаването на механизъм за реагиране на хранителни кризи, който да се координира от Комисията и да включва държави-членки, както и набор от широки насоки и препоръки за подобряване на координацията на равнище ЕС и държавите-членки, информирани от резултатите от работата на механизма.
Анкетата има за цел да събере опита и мненията на заинтересованите страни в хранителната система с пандемията COVID-19, предишни кризи и очакванията на заинтересованите страни за бъдещето. Този принос ще бъде използван за разработване на план за действие при извънредни ситуации, който да бъде ефективен за осигуряване на продоволствена сигурност в ЕС в случай на настъпване на криза.
Наличен е и документ за консултация с пътна карта, публикуван преди настоящия въпросник и даващ допълнителни подробности за инициативата. Аналитичното обобщение на отговорите ще бъде публично достъпно от службите на Комисията.
Може да попълните анкетата ТУК.